ČERNÁ ARCHITEKTURA

NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU V HOSTĚNICÍCH

STUDIE: 2017 / PROJEKT: v projekční přípravě / INVESTOR: soukromá osoba

VIZUALIZACE: Bc. Martina Patočková

Koncept

Návrh novostavby rodinného domu reaguje především na tvar pozemku a orientaci ke světovým stranám. Pozemek směrem od silnice stoupá, pozemek přiléhá ke komunikaci svou západní stranou. Základní obdélníková hmota domu je umístěna na pozemku podélně – delší strana domu je rovnoběžná se severní hranicí pozemku tak, aby byl co nejvíce využitý potenciál jižní strany a také zahrady. Směrem do ulice je tedy dům otočený štítovou stranou. Stavební čára je dodržena – před domem je umístěný krytý pevný přístřešek pro auta navazující na závětří, který stavební čáru (danou sousedními domy) dodržuje. Od severní hranice se sousedním pozemkem je dům odsazený o 2m. Dům je navržený dvoupodlažní a maximálním způsobem využívá tvar – sklon pozemku. V přízemní části domu je vstup do domu s předsíní a dva dětské pokoje se zázemím, ve 2. nadzemním podlaží se nachází hlavní obytná část domu včetně ložnice a zázemí. Terén je upravený tak, že oba dětské pokoje v přízemí i obytná kuchyně v patře jsou spojeny s terénem a je tak z těchto místností umožněný přímý vstup do zahrady, zahrada má tedy dvě úrovně. Střecha domu je navržena sedlová.

Dispozice

Do domu se vchází přes kryté zádveří do prostorné předsíně spojené se šatnou, přes kterou je možné vstoupit do dílny propojené s krytým přístřeškem pro auta. Z předsíně se vchází do haly prosvětlené velkým oknem orientovaným na sever a střešními okny ve střeše nad 2.np. Z haly se vstupuje do dvou dětských pokojů, koupelny, samostatného wc a technické místnosti. Z obou dětských pokojů i z technické místnosti je možné vstoupit velkými okny přímo na zahradu. V hale se nachází přímé jednoramenné schodiště, které vede do obytné kuchyně se samostatnou spíží. Kuchyně vystupuje z obdélníkového tvaru domu směrem na sever, střecha nad kuchyní je navržená pultová s mírným sklonem a plechovou krytinou. Prostorná kuchyně je propojena s jídelnou, v jídelní části jsou navržena krbová kamna. Kuchyně s jídelnou jsou umístěny na konci hmoty domu s okny orientovanými na východ a jih. Obvodová stěna zde směrem do zahrady ustupuje a je zde vytvořená velká pobytová terasa krytá přesahem střechy. Terén zahrady je upravený tak, že z jídelny je umožněný přímý vstup na pobytovou terasu v horní úrovni. Obě úrovně zahrady jsou u domu spojeny venkovními schody umístěnými v nově vytvořeném svahu. Z jídelny se dále vchází do obývacího pokoje, který je od jídelny s kuchyní oddělený posuvnými dveřmi a za obývacím pokojem se za dalšími posuvnými dveřmi nachází chodba propojena se spodní úrovní schodiště. Z chodby se vchází do ložnice se šatnou, menší koupelny, samostatného wc a místnosti pro úklid. Přístřešek pro dvě auta je umístěný na hraně stavební čáry a pokračuje až nad hlavní vstup do domu, kde tvoří kryté závětří. Část přístřešku odlehlá od domu – směrem k sousednímu rodinnému domu je plná – vyzděná. Střecha přístřešku je plochá s fólií a kačírkem, nosná konstrukce je navržená dřevěná. Zadní strana přístřešku navazuje na zahradu, stojící auta jsou od pobytové zahrady oddělena opticky – dřevěnými latěmi s popínavou zelení. Stejný prvek je použitý u vstupní části domu a také jako optické oddělení terasy na horní úrovni od pozemku na severní straně.