ČERNÁ ARCHITEKTURA

INTERIÉR OBECNÍHO ÚŘADU VE VELATICÍCH

PROJEKT: 2015 / REALIZACE: 2016 / INVESTOR: obec Velatice

FOTO: Jaroslav Mareš

Koncept

Budova budoucího obecního úřadu je přístupná třemi vstupy. První vstup – bezbariérový ze strany parkoviště – umístěný poblíž rodinného centra a knihovny, druhý vstup – po venkovním schodišti – je umístěný nejblíže kancelářím a vstup třetí – ze zadní strany u dětského hřiště, přístupný po nově navržené terase. Všechny tři vstupy jsou uvnitř dispozice propojené hlavní chodbou, u třetího vstupu je umístěna šatna, která slouží uživatelům rodinného centra. Z kanceláře je také přístupná kuchyňka a z kanceláře starosty archiv. Z chodby se také vchází do veškerého zázemí – technické a úklidové místnosti, kuchyňky, na toalety a je zde také za dveřmi umístěné schodiště na půdu. Na chodbě je u vstupních dveří a u dveří do kanceláří umístěná dlouhá lavice pro případné čekající, vedle lavice je na stěně připevněná prosklená vitrína pro místní archeologické nálezy. Na zdi se nachází velká antracitová deska s magnetickou fólií, kde se vystavují veškeré informace pro občany.

V prostorách budoucího rodinného centra se plánuje pořádat spousta akcí – od schůzek rodičů s dětmi, setkání členů místního klubu důchodců, přes vernisáže, promítání, cvičení s dětmi až po příležitostný provoz malé kavárny. Proto bylo potřeba navrhnout interiér tak, aby vyhovoval všem těmto aktivitám.

Veškerý mobiliář je navržený dřevěný v březové laťovce a to ve variabilní formě, stoly a židle jsou jako stavebnice – podél dvou stěn je umístěná dlouhá odkládací police a v případě potřeby je možné vše zasunout pod police a uvolnit tak celý prostor. Ze stolů je možné poskládat řadu sestav a vyhovět tak veškerým aktivitám v rodinném centru. Na delší stěně u oken, kde budou instalovány radiátory, je umístěná fixní dlouhá dřevěné lavice s laťovým opěradlem.

Jelikož se v místnosti počítá i s vystavováním obrazů, byla potřeba navrhnout osvětlení, které by nasvětlovalo jak celý prostor, tak stěny. Proto zde byly vybrány osvětlovací lišty s reflektory. Uprostřed místnosti ze stropu visí tři řady žárovek na barevných textilních kabelech, které mohou být různě rozsvěcovány dle potřeby. Počítá se také s ozvučením místnosti – ve dvou rozích u stropu jsou zavěšeny dvě malé reprobedny.

Místnost s knihovnou je také prostorná s vysokým stropem a dobře prosvětlená vysokými okny. Za stolem knihovnice se podél stěny nachází čtyři řady regálů s knihami. Prostor před okny je věnován dětskému a čtenářskému koutku

Podlaha je stejná jako v rodinném centru – vynilová světle šedá, veškeré regály jsou navrženy antracitovém odstínu, pouze pracovní místo knihovnice, nábytek ve čtenářském koutku a police na časopisy s obložením niky jsou navrženy ve světlé březové dýze.

Osvětlení je navrženo především funkční s ohledem na provoz knihovny – ve dvou řadách jsou pod stropem zavěšeny zářivky v krycích hranatých profilech.

Barevnost byla zvolena velice střídmá. Výrazným prvkem, který prochází všemi důležitými částmi budovy, je režné – odhalené cihlové zdivo s vyspravenými spárami. Podlaha na chodbě a v kuchyňkách je navržená s vinylovou podlahovou krytinou ve světle šedém odstínu, v kancelářích je instalován celoplošný zátěžový koberec. Veškerý nábytek vyrobený na míru je navržený ve dvou základních odstínech – lamino s antracitovým odstínem a březová dýha. Osvětlení Hlavní chodba je osvětlena závěsnými svítidly umístěnými na osu chodby. V kancelářích jsou použita stejná svítidla jako v knihovně – závěsné zářivky v hranatých kovových profilech, na toaletách a kuchyňkách jsou navržena přisazená válcová svítidla v bílé barvě.